Blij dat ik brei

Vrijdag 6 februari is het Warme Truiendag. Ze zelf breien is weer helemaal hip. Het is gezellig, creatief en duurzaam. Toekomt trok het land in en stelt je voor aan drie fantastische brei-initiatieven: Dutch Knitters, Wolplein en Granny’s Finest.

Als kind breide Carla Meijsen al. “Maar”, lacht ze, “tijdens mijn carrière in de ICT was ik op een andere manier creatief bezig”. Carla heeft zich de laatste tien jaar volledig overgegeven aan haar hobby, die inmiddels is uitgegroeid tot een bedrijf: the Dutch Knitters. Carla haalt inspiratie uit allerlei bronnen. Vooral antieke breiboeken en traditionele technieken spreken haar aan. Op het ogenblik doet ze vooral aan twijnend breien, een typische Scandinavische techniek.

Blij dat ik brei uitgelicht Toekomt.nlVoor gevorderden

“Het overdragen van kennis is een van de fijnste dingen van mijn werk”, zegt Carla. Ze heeft twee breiboeken uitgegeven, en geeft cursussen voor gevorderden en allerlei workshops. Er is een wachtlijst van 100 mensen voor haar cursus Het Betere Breiwerk, die iedere keer tien deelnemers heeft. Carla kiest bewust voor kleine groepen. “Zo blijft het makkelijk te overzien. Ik doe het graag zelf.” Ze is nu een opvolgcursus aan het voorbereiden: Het Hogere Breiwerk.

 Inspiratie

Blij dat ik brei Wolplein Toekomt.nlIn het centrum van Zaltbommel staat de brei- en naaiwinkel van Wolplein. Drie jaar geleden besloot het bedrijf ook online haar producten te gaan verkopen. “Maar mensen willen het garen zien en voelen”, zegt Charlotte. De winkel is inmiddels te klein om het hele assortiment te tonen, dus heeft Wolpein in januari een Inspiratiecentrum geopend. “Het lijkt wel een snoepwinkel”, lacht Charlotte. “Alles is er te koop.”

Vanaf maart worden er ook workshops en evenementen gehouden. Een van de eersten die zijn uitgenodigd zijn de vrouwen van Crochet Along, waar iedereen aan hetzelfde dekenproject haakt. Wolplein organiseert ook initiatieven om schoolkinderen en ouderen (weer) aan het breien te krijgen.

Breisters gezocht

Mocht je zo van breien houden dat de hele familie al een trui van je heeft, dan kun je voor anderen aan de slag. Er breien ruim 300 vrouwen (en twee mannen) voor Granny’s Finest (oma’s mooiste). Dit jaar willen de grannies uitbreiden naar 500. Granny’s Finest is in 2011 opgericht door Jip Pulles en Niek van Hengel. Niek zag dat de inwoners van het bejaardentehuis van zijn opa meer sociale contacten zochten – en graag breiden! Jip: “Daaruit is het initiatief ontstaan.”


 

“Het lijkt wel een snoepwinkel”

 


Jonge designers maken de ontwerpen; clubjes ouderen gaan ze breien. Granny’s Finest zorgt dat de clubs voorzien zijn van wol, breipennen en koffie en thee. De creaties worden vervolgens online en in chique winkels verkocht. Er zijn inmiddels clubs in de vijf grootste steden. “Als mensen voor ons aan de slag gaan is dat vrijblijvend”, legt Jip uit. “Er is geen druk, dat zou averechts werken”.

Ieder kledingstuk is voorzien van een etiket met de naam van degene die het heeft gemaakt. Wie het aanschaft wordt gevraagd een berichtje terug te sturen, liefst met een selfie. Dat betekent eenleuk berichtje voor de granny. Tegelijkertijd is het fijn voor iedereen die nieuwsgierig is naar het ‘verhaal achter de sjaal’.


Uitgelichte foto: Won Tuinema