Dag van de Mantelzorg 2014: bedankt!

Maandag 10 november is het zover: de Dag van de Mantelzorg 2014. Een mooi moment om deze mensen in het zonnetje te zetten. Er zijn ongeveer 3,5 miljoen mensen die mantelzorger zijn, waarvan zo’n 1,5 miljoen mensen er intensief mee bezig zijn. Enorm veel! Wat gaat er gebeuren deze dag?

Bedankt mantelzorgers!

Veel lokale mantelzorgorganisaties zetten mantelzorgers in het zonnetje. Dat kan gaan om een presentje, soms is het meer. Zo wordt er in Alkmaar een muzikaal 3-gangendiner georganiseerd met klassieke kamermuziek. In Bergen op Zoom wordt een film getoond onder genot van een hapje en drankje. In Beetsterzwaag wordt er een markt georganiseerd. Elke mantelzorger krijgt waardebonnen ter waarde van € 15. Hiermee kunnen ze allerlei dingen kopen: van lekkere kaasjes en wijn tot schoonheidsartikelen tot leuke hebbedingetjes. Een mooi gebaar! Wil je weten welke mantelzorg-activiteiten er bij jou in de buurt plaatsvinden? Kijk op de activiteitenkaart.

Mantelzorger in beeld

Dag van de Mantelzorg 2014 Toekomt.nl

© www.dagvandemantelzorg2014.nl

Joke (62) zorgt al jaren voor haar vader: “Boodschappen doen, het huis schoonmaken: ik help hem waar kan. De dood van mijn moeder heeft heel wat teweeg gebracht. Mijn vader kon erg weinig. Hij heeft nog wat leren koken, en soms zorg ik voor wat eten. Dat hoeft hij het alleen maar op te warmen. De zorg gaat me goed af. Gelukkig ben ik een paar jaar terug gestopt met werken, anders was het te zwaar geweest. Ik voel me wel vaak gebonden, al kan mijn zus ook bijspringen. En de buurvrouw staat ook altijd voor hem klaar. De Dag van de Mantelzorg vind ik een goed initiatief. Het is geen grote happening hier, maar het gaat om het gebaar. Mijn zus schijnt me aangemeld te hebben, dus ik weet stiekem al dat ik een presentje krijg. Gezien worden, een blijk van waardering krijgen, ja, dat vind ik toch leuk.”

Dag van de Mantelzorg: getallen

De meeste mantelzorgers zijn vrouw; zo’n 60%. Van de 50-plussers verleent 31% mantelzorg, van de 65-plussers is dat 15%. De meeste zorg gaat uit naar de ouders of (schoon)ouders. Een derde van de mensen verleent mantelzorg aan de partner of een kind. Mantelzorg met mate maakt mensen blij, maar teveel kan erg belastend zijn. Ben je bang dat het je teveel wordt? Vraag gerust om hulp. Klik hier om te kijken hoe.