De keuken in met Dick van Hees

“Je hoeft echt niet bang te zijn voor koken!” In zijn keuken in Hilversum helpt Dick van Hees mannen van hun keukenvrees af. Hij leert ze met plezier een maaltijd bereiden. “In vijf lessen leer je echte driegangenmenu’s klaarmaken, en er komen geen pakjes aan te pas.”

DickvanHees 6.1 Toekomt.nlWaarom koken voor mannen?

“Ik wil mannen graag wegwijs maken in de keuken”, zegt Dick (61). “Ik wil ze laten zien dat koken leuk kan zijn en niet per se moeilijk is. Deelnemers leren alles zelf te doen. En ze leren dat het niet erg is als er eens wat aanbrandt. Er is een heel scala aan mensen. Sommigen willen graag beter leren koken. Sommige deelnemers hebben nog nooit gekookt. Anderen moeten wel, doordat ze bijvoorbeeld gescheiden zijn.”

Hoe begin je als iemand nog helemaal niks kan?

“De eerste les is echt aftasten. En veel proeven. We maken groentesoep op drie verschillende manieren: uit een pakje, met bouillonblokjes, en alleen van groente. Dan kijken we welke het lekkerst is. Als we voor het eerst groente gaan snijden vraagt iemand wel eens: ‘hoe groot moet de prei?’ Dan zeg ik: ‘denk even hoe het er op je lepel uit zou zien’.”


 

“Het zag er niet uit, maar smaakte heerlijk”

 


Dick van Hees 1.1 Toekomt.nl

Hoe ziet de rest van de cursus er uit?

“Een cursus bestaat uit vijf lessen van tweeĂ«nhalf uur per stuk. Dat is elke keer genoeg tijd om een maaltijd voor te bereiden, inclusief soep en een toetje, en hem samen op te eten. ’s Morgens bedenk ik het menu en doe ik de boodschappen. Ik was net op de markt en daar lagen zulke mooie paprika’s dat ik dacht: daar maken we volgende keer gevulde paprika’s van. De deelnemers weten van te voren niet wat we die avond gaan koken. Zo blijft het een uitdaging.”

Zijn alle cursussen hetzelfde?

“Nee, ik probeer op de ideeĂ«n van de deelnemers in te gaan. Na een tijdje willen ze ingewikkeldere dingen klaarmaken. Iets wat ze op vakantie gegeten hebben of zo. We hebben wel eens een omelet sibĂ©rienne klaar gemaakt. Dat is waterijs gemaakt in de oven. Het zag er niet uit, maar het smaakte heerlijk. In de herfst bedenken we een aparte maaltijd voor het Kerstfeest. Daar hoort dan ook het mooi dekken van de tafel bij.”


 

“Ga op je smaak af”

 


Dat is dan wel een drukte bij jou in huis.

“Ja. Gelukkig heb ik een vrij ruime keuken! Ook doe ik weleens een cursus in een buurthuis. En soms vraagt iemandDick van Hees Toekomt.nl mij om hem thuis te helpen bij een speciale gelegenheid. In plaats van catering in te huren, willen ze zelf een mooie maaltijd voor hun familie klaarmaken. Soms helpen mijn deelnemers ook mee. Bij een afscheidsfeestje hebben we met zijn vijven voor 30 man gekookt. Erg leuk. En volgende week gaan we een verjaardagstaart maken voor 20 mensen.”

Gebruik je veel kookboeken ter inspiratie?

“Ik ben niet zo van kookboeken. Als er meer dan tien ingrediĂ«nten in een recept voorkomen, valt hij af. Ik geef de deelnemers wel altijd recepten, maar ze leren koken zonder maten en gewichten. ‘Begin met weinig’, zeg ik dan. ‘Ga op je smaak af.’ Bij bakken moet het preciezer, maar een appel meer of minder maakt echt niet uit als je een appeltaart maakt. Vrouwen zouden misschien zeggen: ‘je doet er veel te veel bij’, maar ik probeer het zo ontspannen mogelijk te houden.”

 Menu 

Gebakken brie met honing

Gevulde paprika’s met rijst en broccoli

Chocoladetaart

Terug naar toekomt.nl
Meer over hobby’s