Roel van Kollem, of ‘Wildeman Roel’, zoals hij ook genoemd wordt, is al jaren een gepassioneerde kok. Vooral Slow Food en wildpluk boeien hem: “Ik kreeg laatst een wild zwijn van een vriendin die een jachtvergunning heeft”, zegt Roel. “Ik ging er mee aan de slag. Van een wild dier tot een maaltijd op je bord, dat is echt eten.”
Niet uit een pakje
“Vlees uit een pakje uit de supermarkt vind ik maar niks”, zegt Roel, 62. “Ik ging een paar jaar geleden voor het eerst met wild aan de slag en het wordt steeds interessanter. Het is belangrijk dat de kennis van eten uit het wild wordt behouden. Maar ik probeer er wel een culinair hoogstandje van te maken. Ik hou van recepten creëren, van dingen ter plekke verzinnen. Zelfs als ik iets in een kookboek lees, neem ik het een paar stappen verder.”
“We hielden verboden diners van producten die niet meer mochten, hersens bijvoorbeeld”
Dure hobby
“Soms pak ik verschrikkelijk uit. Dan zegt mijn vriendin: ‘vergeet niet dat het om het gezelschap gaat, het eten is bijzaak!’ Iets perfects op de borden leggen hoeft van mij ook niet meer. Ik had jarenlang een restaurant, maar nu doe het voor de lol, als vrijwilliger en als hobby… Een hele dure hobby, dat wel!”
Slow Food
“Ik heb een wildpluk website, en ben lid van Cuisine Culinaire en Slow Food. Bij Slow Food ben ik vanaf het prille begin betrokken. We hielden verboden diners van producten die niet meer mochten, hersens bijvoorbeeld. Tegenwoordig organiseren convivia, lokale Slow Food-verenigingen, gezellige avonden waar je heerlijk kan eten voor relatief weinig geld.”
“We moeten van het grootschalige, jachtige af”
Anti-McDonald’s
“Slow Food werd opgezet door linkse intellectuelen in Italië toen er een McDonald’s bij de Trevifontein in Rome kwam. Dat ging ze te ver. Het is nog altijd een politieke beweging, maar de nadruk op lekker eten maakt ons uniek. Lekker, puur en eerlijk voedsel, geteeld met oog voor Terra Madre (Moedertje Aarde), en met vaak een lange traditie.”
Ark van de Smaak
“We willen graag dat producenten een eerlijke prijs krijgen, maar ze kunnen niet concurreren tegen de agro-industrie. Daardoor dreigen sommige producten te verdwijnen. Slow Food helpt ze, door ze op te nemen in de Ark van de Smaak. Zo weet iedereen dat die producten uitzonderlijk goed zijn. Ook zijn er presidia, groepen producenten die met hun product aan de eisen van Slow Food voldoen. Zo blijven ze behouden.”
“We hebben allemaal het recht op een beetje genieten”
Consument is belangrijk
“Consumenten spelen een belangrijke rol hierbij. Door bepaalde producten te kopen houden zij een product of zelfs een bepaald soort Slow leven in stand. Dat noemen we voedselgemeenschappen. Langzamer leven is sowieso een belangrijk onderdeel van Slow Food. We moeten van het grootschalige, jachtige af. Waar je je zo de blubber werkt dat je geen tijd hebt om eten voor te bereiden. We hebben toch allemaal het recht op een beetje genieten.”