Uit elkaar groeien juist na pensionering?

netjesscheidentekstWanneer je met pensioen gaat, verandert er veel. Je eigen dagritme verandert, waardoor ook de momenten waarop je je partner ziet veranderen. Misschien verandert het ritme van je partner ook wel, als hij of zij ook met pensioen gaat. De gewoonte elkaar bij het avondeten of tijdens de afwas te vertellen over je dag kan nu opeens verdwijnen.

Confrontatie met jezelf

Je ziet je partner anders, jouw partner ziet jou anders. Je gaat ook anders naar jezelf kijken. Hoe vul je deze zeeën van tijd? Heb je wel een vol leven geleid? Heb je bereikt wat je wil bereiken? Zijn er dingen waar je spijt van hebt?

Hiermee geconfronteerd worden kan er voor zorgen dat je je ook af gaat vragen wie je bent, en wat je wilt. Ook al ben je al lang geen puber meer. Belangrijk is dat je met je partner blijft praten over jouw verwachtingen. Samen kun je veel meer dan alleen.

 


 

Een scheiding op latere leeftijd is pijnlijk, maar soms echt de beste oplossing

 


 

netjesscheiden1

Relatieproblemen

Een relatie gaat niet altijd over rozen. Worstel je ergens mee? Of twijfel over de toekomst van de relatie met jouw partner? Dat is iets dat veel voorkomt. Zorg wel dat je de signalen die horen bij relatieproblemen niet negeert en het gesprek aangaat, of hulp zoekt.

 

Toch scheiden?

Kom je er echt niet uit met z’n tweeën? Wil je liever alleen verder? Een scheiding op latere leeftijd is pijnlijk, maar soms echt de beste oplossing. Het besluit om deze definitieve stap te nemen is een lang en moeilijk proces. Ook bij de daadwerkelijke scheiding komt veel kijken. De overheid heeft een handige website over onder andere alimentatie, scheiden en kinderen en de rol van mediation. Als je alles goed hebt voorbereid en je in overleg met jouw bijna ex-partner afspraken hebt gemaakt, dan is de daadwerkelijke scheiding zo voltooid. Dit is zelfs tegenwoordig digitaal af te handelen.

 

Scheiden en gevolgen voor pensioen

Waar je misschien niet direct aan denkt is het pensioen. Wat gebeurt daar mee? Heb je het pensioenfonds op tijd ingelicht, dan wordt het pensioen automatisch verdeeld over jou en je partner. De uitbetaling is erg makkelijk. Belastingen en premies zijn er al vanaf gehaald. Het heeft dus geen fiscale gevolgen, behalve als je inkomen ervoor zorgt dat je in een andere belastingschijf komt. Dit is niet altijd het geval. Als je gaat scheiden kun je afspraken met elkaar maken over de verdeling van het pensioen. Deze afspraken leg je vast in het scheidingsconvenant. Ook hiervoor geldt dat je zelf de pensioenuitvoerder in moet lichten. Lees hier meer informatie over het pensioen na een scheiding.