“Netwerken is niet een onbekende vertellen hoe goed je bent”

Als je cv sturen zinloos lijkt, wat dan? Tim van Oosterhout gaf eerder deze week al tips. Ook Baukelien van Minnen ziet de problemen van solliciteren, zeker voor oudere werkzoekenden. “Bedrijven kijken naar leeftijd. Geld speelt een rol, en ook aannames over het gebrek aan kneedbaarheid van ouderen. Dat wil niet zeggen dat je het op moet geven. Wel dat je je energie niet alleen in brieven moet steken maar vooral zelf de controle moet houden.”

Wat is het probleem van brieven schrijven?
“Elke vacature levert enorm veel brieven op. Je maakt het jezelf erg lastig door alleen maar te schrijven of mailen. Een recruiter kijkt vijf seconden. Voldoe je niet aan het ideale plaatje, dan ben je klaar. Of dat nou terecht is of niet. Misschien ben je wel een fantastische projectmanager, maar als je CV vooral bestaat uit administratieve werkervaring, is dat wat blijft hangen.”

Wat moet je dan doen?
“Denk aan netwerken! Vooral voor de oudere generatie is dat vaak een vies woord. Maar het is niet een onbekende vertellen hoe goed je wel niet bent. Ga eens na: welke bedrijven ken je al, en welke mensen? Ga eens een kop koffie met ze drinken. Als zo’n contact jou aanbeveelt is de kans dat je op gesprek mag komen veel groter.”

“Je vindt vaak werk
waarvan je niet wist dat het er was”

Je weet toch niet of er vacatures zijn bij die bedrijven?
“Dat hoeft ook niet. Veel vacatures worden niet eens gepubliceerd. Veel bedrijven zoeken eerst binnen hun professionele kennissenkring. Ze weten wat ze aan die mensen hebben. Het bespaart ze ook honderden euro’s aan vacaturekosten, en veel tijd. Ze hoeven niet die honderden brieven te bekijken. Nog een reden waarom werk zoeken via je netwerk sneller iets oplevert: je vindt vaak werk waarvan je niet wist dat het er was.”

“Op gesprek mogen geeft energie,
doelloos brieven schrijven niet”

Hoe kun je dat netwerken aanpakken?
“Naast je eigen relaties is een eigen profiel op LinkedIn erg handig. Op LinkedIn vind je bedrijven en professionals. Je kunt heel specifiek zoeken, bijvoorbeeld op ‘administratief medewerker regio Den Haag’. Zo vind je een hoop bedrijven. Ga eens zoeken: wat is het voor bedrijf, lijkt het me wat, ken ik er mensen? Zo vindt je bedrijven die bij je passen en die functies hebben waar jij geschikt voor bent. En bent niet afhankelijk van bedrijven die toevallig een vacature hebben.”

Kun je nog een voorbeeld geven?
“Zeker. Ik hielp een man van 62 zoeken naar werk. Eerlijk gezegd leek het me een hele uitdaging gezien zijn werkervaring en fysieke beperkingen. Wat bleek: hij had een enorm hobbynetwerk. Deze bekenden voegde hij toe op LinkedIn en sprak ze aan. De gunfactor binnen dit netwerk was heel hoog en leverde hem meerdere gesprekken op. Dat alleen al geeft zoveel meer energie dan ogenschijnlijk doelloos brieven sturen. Uiteindelijk heeft hij er zelfs een baan aan overgehouden.”


Baukelien van Minnen, Interim Intelligence spreekt tijdens de UWV InspiratiePlusDagen over solliciteren vandaag de dag. Meer tips van Baukelien en anderen? Meld je dan aan voor de eerstvolgende InspiratiePlusDag (gratis).