San Marco 50. Wat kunnen we van hem leren?

San Marco is vandaag vijftig jaar geworden. Marco van Basten, in mijn herinnering blijft hij die ranke, slanke, nietsontziende spits, die elegantie koppelde aan spijkerharde doeltreffendheid. Nu is hij assistent-trainer van AZ, nadat hij een stapje terug heeft gedaan.

Winnen

Van Basten wilde altijd winnen. In het laatste nummer van VI zegt hij daarover: ‘Als je altijd wilt winnen, vind je altijd een manier om dat te doen’. Een echte winnaar dus, die veel belangrijke doelpunten maakte, en veel finales besliste. Maar wat we vooral van Van Basten kunnen leren is de liefde voor hetgeen hij doet.

Marco van Basten - ToekomtHartkloppingen

Van Basten houdt van voetbal. Hij kan alleen niet zo goed tegen de druk van het hoofdtrainerschap. Druk die hem hartkloppingen bezorgde. Van Basten was een legende als voetballer, maar wel een legende die het liefst zo onopvallend mogelijk bleef, uit de schijnwerpers. Hij hield van voetbal. En die liefde voor wat hij deed, die liefde voor zijn passie, zorgde ervoor dat hij vrijwillig een stapje terug doet.

“Dat toont de echte grootsheid
van Van Basten”

Slechte managers

En dat is uniek in een wereld waar iedereen maar hogerop wil. Of we het nu kunnen of niet, als je geen carrière maakt, dan hoor je er niet bij. Als je niet minstens een leidinggevende functie hebt, hoor je er niet bij. En daarom lopen er zo verschrikkelijk veel slechte managers rond in Nederland, die totaal overbodig zijn, en er vooral zitten voor hun eigen ego. Ze zitten er niet uit liefde voor hun vak, uit passie voor hetgeen ze doen. Ze zitten er voor het eigen ego. En gaan daaraan kapot.

Eigen()waarde(n)

Van Basten ging ook kapot. Maar zocht naar een andere invulling van zijn carrière. Een andere invulling om toch bij het topvoetbal betrokken te zijn, maar niet meer met de stress die erbij hoort. Een invulling waarbij hij van waarde kon zijn voor anderen. Op zo’n manier dat hij in zijn eigenwaarde en bij zijn eigen waarden bleef. En dat toont de echte grootsheid van Van Basten. Een stap terug doen in het belang van jezelf, en in het belang van anderen. Gefeliciteerd Marco!


Toekomt.nl - Schrijvers - Eduard 100x100Eduard (36) werkte voor radio, tv, krant en magazines. Soms voelt hij zich een jonge ziel  in een oud lichaam; soms andersom. Hoe het ook zij: schrijven maakt hem blij. Twitter @EduardvanB

 

 


Foto postproductie.nl