Slim: 6 tips voor Wordfeud

Inmiddels een klassieker, en nog steeds erg populair: Wordfeud. Er zijn heel wat tips te vinden op internet, zoals hier. Maar er is méér!

1. Staar je niet blind op je eigen letters

Je hebt bijna een mooi, compleet woord op je plankje liggen. Bijna. Je komt nog één of twee letters tekort. Het is verleidelijk om die ‘goede’ letters te laten liggen, en alleen de ‘slechte’ weg te leggen. Doe dat niet: de kans dat je precies de benodigde letters terugkrijgt is klein. En doordat je letters bewaart, scoor je waarschijnlijk minder dan je zou kunnen scoren.

2. Woordwaarde vs. letterwaarde

Je bent geneigd te denken dat 3x woordwaarde beter is dan 3x letterwaarde. Dat is niet altijd zo. Als je een letter met hoge waarde als W of X kunt combineren, dan kun je zomaar 6x letterwaarde pakken. Zie het voorbeeld hieronder.

Tips voor Wordfeud

Met een A en H kun je onder ‘kleunt’ LA, AH en EH leggen voor 30 punten

3. Shuffle voor inspiratie

Wordfeud kan frustrerend zijn. Je hebt goede letters, maar kunt er geen woord mee maken. Gebruik de shuffleknop eens een paar keer! Je ziet vast lettercombinaties waar je eerder niet aan dacht.

4. Denk aan voorvoegsels en werkwoordsvormen

Kijk niet alleen naar hele woorden, probeer woorden uit te breiden. Zo pak je vaak net de extra woordwaarde mee. Zo kan denken veranderd worden in bedenken, indenken, verdenken, denkend, denkende… Voorvoegsels als be-, ge- ver, ont-, on-, in- helpen je aan extra punten. Combineer je naar Wordfeudwinst!

5. Swap niet (snel)

Het lijkt verleidelijk om letters te swappen. Doe dat niet. Je geeft je tegenstander een extra beurt om uit te lopen. Daarbij is de kans 50/50 dat je dezelfde letters weer terugkrijgt. Dus: ken de woorden die je met lastige letters als Q en C weg kunt leggen.

6. Hoeveel letters over?

Is het spel bijna klaar? Let op je letters. Zijn er zes letters of minder over in het ‘zakje’, dan kun je niet meer swappen. Ligt de Q nog niet op het bord? Dan krijg je die mogelijk nog. Het is dan verstandig letters als U, A, I en T te bewaren voor het geval dat (QAT, QUA, AQUA, QUAD, QUIZ, QUID). Is je tegenstander helemaal klaar? Dan worden de punten die je nog op je plankje liggen bij jou eraf gehaald en bij je tegenstander opgeteld. Wordfeud dus je (dure) letters zo snel mogelijk weg!