Slim: 7 reistips

Op reis wil je genieten. Geen stress, geen gedoe, even lekker weg. Bereid je daarom zo goed mogelijk voor op je trip. Deze 7 tips helpen je je vakantie nog beter te maken.

1. Controleer of je bankpas werkt
Niet alle betaalpassen werken in het buitenland. Vaak is dit uit veiligheidsoverwegingen. De werking van je pas is aanpasbaar bij onder meer Rabobank en ABN Amro. Vraag je bank naar de mogelijkheden.

2. Reis met een groep
Of je nou in Nederland blijft of naar het buitenland gaat: reis samen. Vaak krijg je korting als je als groep boekt. En bij veel veerdiensten betaal je voor de auto, niet voor het aantal personen erin. Zo mag je naar Texel tot 9 personen meenemen in je voertuig!

3. Reis licht
Vlieg je indirect? Controleer je handbagage. Het is geen pretje met een zware tas te moeten zeulen. Zeker als je je moet haasten voor een overstap. Toch meer meenemen? Neem een koffer met wieltjes. Binnen de toegestane afmetingen natuurlijk. Bezoek hiervoor de website van je vliegtuigmaatschappij, zoals KLM.

4. Kies je ideale verblijfplaats
Hou rekening met de ligging en kenmerken van je accomodatie. Controleer vooraf of er een lift is in het hotel. Geen lift? Reserveer een kamer op de begane grond. Een hotel op een berg? Mooi, maar goed vervoer is een must. Een stadscentrum is vaak druk en ver van een vliegveld of treinstation, maar je kunt makkelijk de stad verkennen.

5. Verken de stad slim
In veel steden zijn er goede, gratis wandeltochten met gids, zoals Free City Tour. Begin daarmee, zodat je een goed beeld hebt van de stad. Bus- of boottochten zijn een goed alternatief. Zelf op pad? Kijk waarmee locals reizen. Dat is waarschijnlijk de handigste manier, dus ‘do as the Romans do’. Taxi’s zijn handig als je met veel bagage zeult. Denk je erover zelf een auto te huren? Let op: sommige landen hebben een leeftijdsmaximum!

6. Vraag om korting
Ben je in het bezit van een seniorenkaart? Soms wordt deze geaccepteerd terwijl je het niet verwacht. Zelfs als je niet zo’n kaart hebt: vraag of er kortingen mogelijk zijn. Je staat soms versteld van de mogelijkheden.

7. Wees slimmer dan dieven
Bewaar je portemonnee in een afsluitbare binnenzak. Je kunt overwegen een extra portemonnee met weinig geld mee te nemen. Mocht je overvallen worden, dan kun je die afgeven. Zo hou je de schade binnen de perken.