Waarom sparen wèl slim is (7x)

Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen. Die hoor je niet vaak meer! Sparen lijkt vandaag de dag een vies woord. Is dat het wel? Wij vinden van niet. In elk geval zijn we niet spaarzaam met redenen: we geven er zeven!

Sparen - toekomt.nl1. Je leeft zorgelozer

Met een voorraad ben je minder afhankelijk van je omgeving. Gebeurt er iets naars, dan kun je even vooruit. Je hoeft niet constant in spanning te leven. Wasmachine kapot? Er komt een nieuwe. Minder werk? Je kunt even vooruit.

2. Je kunt een leuk bedrag belastingvrij sparen

In 2014 kun je tot € 21.139 belastingvrij sparen. Daarboven betaal je 1,2% vermogensrendementsheffing. Kijk niet alleen naar spaargeld. Ook beleggingen, een tweede huis en schulden tellen mee.

3. Het is beter dan niets

Toegegeven, de rentestand is erg laag. Zo laag dat de inflatie je spaarrente waardeloos maakt. Maar je geld thuis bewaren kost je geld. Wil je echt meer rente? Zet je geld wat langer vast met depositosparen.

4. Het levert geld op

Gaat er iets stuk? Dan kun je een weloverwogen, duurzame keuze te maken. Goedkoop is duurkoop. Zeker gezien het energieverbruik van nieuw witgoed vergeleken met tweedehands. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het verbruik en de onderhoudskosten van tweedehands auto’s. En als je geld moet lenen betaal je rente.

Sparen - toekomt.nl5. Het levert tijd op

Stel je voor dat je zelf moet wassen of naar een wasserette moet. Zelf moet afwassen. Altijd met de fiets of het openbaar vervoer moet. Zou dat je veel tijd kosten? Ja. Tijd is geld. Zelfs als dat het niet is: tijd is altijd kostbaar.

6. Jouw spaargeld maakt de wereld beter

Er bestaan tegenwoordig banken met een idealistische inslag. Wil je dat banken goed met je geld omgaan? Kies dan een bank die het beste bij jouw waarden past. In dit lijstje  zie je welke bank goed met je geld omgaat. Dat is veilig: al deze banken hebben een garantie tot € 100.000. Mocht een bank toch vallen, dan ben je je geld niet kwijt.

7. Je spaargeld helpt je (klein)kinderen

In 2014 mag je als grootouder € 2.094 per kleinkind schenken, aan kinderen € 5.529. Dat zijn mooie bedragen. Als je spaargeld hebt, betaal je een fors hogere AWBZ-bijdrage. Door je geld tijdig te schenken snijdt het mes aan twee kanten: je hoeft minder te betalen, en je (klein)kind(eren) hebben er een heel aardig bedrag bij.


Foto Ken Teegardin