Verveling na je pensioen: geen burn-out maar bore-out

Verveling na je pensioen, Loesje, toekomt.nl

© Loesje

Ga je met pensioen, zorg dan dat je wat blijft doen. Als je een actief werkzaam leven hebt geleid, ben je druk geweest en je hebt elke dag – als het goed is – een nuttige invulling van je dag gehad. Maar dan, dan komt het pensioen. ‘We gaan lekker reizen en genieten’, roepen veel mensen dan. Maar dat genieten blijkt in de praktijk best tegen te vallen. Kleinkinderen zijn naar school, kinderen werken ook, en vaker dan drie jaar op vakantie lukt ook niet. En dan dreigt iets wat fnuikend is voor het levensgeluk: een bore-out.

Verveling na je pensioen

Een bore-out is het tegengestelde van een burn-out, maar kent uiteindelijk dezelfde klachten: moe, prikkelbaar, opgebrand, futloos. Alleen dan niet van het harde werken, maar  juist van de sleur en het nietsdoen. Stress van verveling.

Sleur

En juist als je pensioen bent ligt dat op de loer. Want de dagelijkse sleur komt heel dwingend om de hoek kijken. Het gemis van sociale contacten op het werk, het gemis van deadlines, of drukte op kantoor, het gemis van dagelijks bezig zijn met werk dat gewaardeerd wordt. Dat is heel wat anders dan elke dag thuis, met dezelfde partner, in dezelfde omgeving, en elke dag hetzelfde programma.

“Dat genieten blijkt in de praktijk best tegen te vallen”

Gemis

Mijn buurman ging ook met pensioen. Ongeveer tien jaar geleden was dat. Maar in no-time verveelde hij zich. Hij was altijd actief geweest in de bouw en miste dat werk. Inmiddels is er in de hele straat geen huis meer waarin hij niet heeft geklust. Hij loopt fluitend van buurman naar buurman om wat planken op te hangen, elektriciteit aan te leggen, een straatje te maken of te helpen bij het plaatsen van een keuken. En nu geniet hij van zijn pensioen.

“Inmiddels is er in de hele straat geen huis meer waarin
mijn buurman niet heeft geklust”

Klaar… actie!

Als je met pensioen gaat kun dus je het beste in actie blijven, door vrijwilligerswerk te gaan doen, of door de door jouw opgedane kennis te vermarkten als ZZP’er, of door elke dag iets te gaan ondernemen wat je nog nooit hebt gedaan, of door anderen te gaan helpen met jouw expertise. Want kapot gaan van verveling, dat doe je later maar…


Toekomt.nl - Schrijvers - Eduard 100x100Eduard (36) werkte voor radio, tv, krant en magazines. Soms voelt hij zich een jonge ziel  in een oud lichaam; soms andersom. Hoe het ook zij: schrijven maakt hem blij. Twitter @EduardvanB