Vicky’s Tips: een kookwedstrijd om je vingers bij af te likken (****)

Wat: The Taste UK
Waar: 24Kitchen
Wanneer: maandag t/m vrijdag 19:00 – 20:00


Echte ‘foodies’ (zoals ik) kunnen tegenwoordig hun lol op met het enorme aanbod aan kookprogramma’s op de Nederlandse TV. Naast de reguliere programma’s waar een recept stap voor stap wordt klaargemaakt (terwijl wij watertandend toekijken hoe makkelijk het op TV toch allemaal lijkt), zijn er ook verschillende kookwedstrijden zoals TopChef, Masterchef, en My Kitchen Rules. Op het kanaal 24Kitchen kun je zelfs 24 uur per dag naar kookprogramma’s kijken. Dan moet je alleen nog even iemand anders vinden om voor jou de boodschappen te doen en te koken…

“In The Taste telt maar één ding: smaak”

The Taste UK

In The Taste UK strijden 12 professionele en amateurkoks om de titel ‘Beste kok van de UK’. De mentoren en tevens juryleden zijn de charmante Britse tv-kok en bestsellerauteur Nigella Lawson, de Amerikaanse Rock ’n Roll chef, presentator en schrijver Anthony Bourdain en de gerenommeerde, temperamentvolle Franse superchef-kok Ludo Lefebvre. Bij The Taste gaat het niet om de opmaak van de borden; de kandidaten presenteren de gerechten slechts op een simpele lepel. In The Taste telt maar één ding: de smaak.

The Taste UK, toekomt.nl, Vicky's Tips, foto: kuchingboy, flickr cc2.0

Blinde audities

Het format van The Taste heeft erg veel weg van The Voice (of Holland, red.). Tijdens de blinde audities presenteren de koks hun gerechten op één lepel aan de jury. De juryleden proeven de gerechtjes zonder de kok te hebben gezien. Vervolgens geven ze aan (niet op de hoogte van elkaars keuze) of ze de kandidaat in hun team willen. En net als bij The Voice is de keuze aan de kandidaat als meerdere mentoren hem in hun keuken willen.

Naar huis

In elke aflevering gaan de drie teams zowel individuele als groepsuitdagingen aan. Bij de individuele uitdagingen worden ze gecoacht door hun mentor. De lepels worden dan beoordeeld door een internationale culinaire grootheid. De beste kandidaat kan bij deze uitdaging immuniteit verdienen voor de groepsuitdaging die hierop volgt. Bij de groepsuitdaging zijn de mentoren de juryleden. Zij zijn hierbij niet op de hoogte van wie het gerecht is, wat de ingrediënten zijn, of hoe het bereid is. Na het uitbrengen van hun stem, kan de maker van het slechtste gerecht zijn messen inpakken. Het kan dus goed dat de mentor onwetend zijn eigen kandidaat naar huis stuurt.

“Het kan dus goed dat de mentor onwetend
zijn eigen kandidaat naar huis stuurt”

Vicky’s Conclusie ****

The Taste UK heeft spanning, humor en emoties; een kookwedstrijd om je vingers bij af te likken!


Vicky (41) heeft na een carrière van 20 jaar in de zakenwereld onlangs besloten haar dromen waar te maken. Ze is de schoolbanken weer ingedoken, en schrijft daarnaast een serie vrolijke zelfhulpboeken. Haar doel? Mensen motiveren de lol van het leven (terug) te vinden.


Foto kuchingboy, flickr, CC 2.0