Vicky’s Tips: ‘The Art of the Brick’ (*****)

Wat: Tentoonstelling ‘The Art of the Brick’
WaarAmsterdam EXPO
Wanneer: t/m 26 oktober 2014


Mijn vriend en ik hebben onlangs een (al zeg ik het zelf) prachtig LEGO-mozaïek gemaakt van anderhalve meter (zie de uitsnede hierboven). Er zijn meer dan 12.000 LEGO stenen in verwerkt, dus je kunt je voorstellen dat het geen zondagmiddagklusje was. Ik zag er vooraf een beetje tegenop, maar ik moet bekennen dat ‘met LEGO spelen’ toch een bijzonder plezierige rust met zich mee brengt. Het is bijna mediteren. Doordat wij ons zo in de LEGO-sferen bevonden, leek het ons leuk om naar de tentoonstelling ‘The Art of the Brick’ te gaan, waar meer dan 75 kunstwerken uit LEGO-steentjes te bewonderen zijn. En omdat LEGO nog net zo populair is als toen wij jong waren, namen wij mijn nichtje en neefje mee.

“2D en 3D LEGO-werken van Rembrandt,
Van Gogh en Da Vinci”

Van Rembrandt tot T-Rex

Je krijgt bij de entree van de expositie een soort walkman op, waarmee je bij elk kunstwerk achtergrondinformatie kunt beluisteren. Er is zelfs aparte uitleg ingesproken voor kinderen, zodat zij ook iets van de nagemaakte wereldberoemde kunstwerken opsteken. De tentoonstelling begint met een korte film waarin de kunstenaar zichzelf voorstelt en laat zien hoe zijn passie voor LEGO is ontstaan. Daarna volg je simpelweg het pad door de tentoonstelling langs 2D en 3D LEGO-werken van onder anderen Rembrandt, van Gogh en Da Vinci, en prachtige levensgrote bouwwerken. De topper (en uiteraard favoriet van mijn neefje) is een zes meter lang Tyrannosaurus Rex-skelet van meer dan 80.000 steentjes! Aan het eind van de expositie is er een Play Zone ingericht waar kleine (én grote) bezoekers zelf ook nog creatief aan de slag kunnen gaan met LEGO.

Toekomt.nl - Vicky's Tips - Art of the Brick - Carolien Sikkenk“The Art of the Brick’ is door CNN uitgeroepen 
tot één van de top 10 exposities die je gezien moet hebben”

Eerst advocaat, nu Master Builder

Nathan Sawaya zegde in 2004 zijn baan als advocaat in New York op om zich volledig met zijn kunst te kunnen bezighouden. Hij was de eerste kunstenaar die de populaire LEGO-steentjes op deze manier gebruikte en is inmiddels LEGO Master Builder. Zijn tentoonstelling ‘The Art of the Brick’ is door CNN uitgeroepen tot één van de top tien exposities die je gezien moet hebben.

Vicky’s Conclusie *****

Ik ben het eens met CNN. The Art of the Brick is een prachtige tentoonstelling! Ik was bang dat het misschien te langdradig of saai zou zijn voor de kinderen, maar zij vonden het naast “hartstikke cool”, ook erg leerzaam! Zo. Heb ik ook weer een (LEGO-)steentje bijgedragen aan de opvoeding.

Toekomt.nl - Schrijvers - Vicky 100x100


Vicky (41) heeft na een carrière van 20 jaar in de zakenwereld onlangs besloten haar dromen waar te maken. Ze is de schoolbanken weer ingedoken, en schrijft daarnaast een serie vrolijke zelfhulpboeken. Haar doel? Mensen motiveren de lol van het leven (terug) te vinden. Twitter @Vicstar


Foto Carolien Sikkenk, Amsterdam EXPO