Wecken en drogen: “Het moet wel echt lekker zijn”

Drogen: recept tomatentapenade // Inmaken: chutney


Wat begon als website over wecken (ook wel inmaken) is uitgegroeid tot een eigen bedrijf. Weckexpert Claudia Kuyken schrijft recepten, geeft workshops en verkoopt materialen. De laatste tijd heeft ze zich ook toegelegd op een andere discipline van het conserveren van voedsel: drogen. Dit jaar kwam haar Handboek voedsel drogen uit. Momenteel is ze bezig met een tweede boek: Koken met gedroogd voedsel.

Claudia Kuyken - WECKENonline.eu - Toekomt.nl

Claudia Kuyken

Waarom ben je gaan wecken en drogen?

“Het conserveren van eten is ontstaan vanuit een hobby. Ik maakte websites, en kwam op het idee een site te maken over wecken. Omdat je elke keer weer nieuwe recepten maakt kan je aan zo’n website blijven bouwen. Zo kwam er een webshop bij, ging ik workshops geven, en ben ik boeken gaan schrijven. Het ging zo goed dat ik mijn baan bij Center Parcs niet meer kon combineren met mijn eigen bedrijf. Eerlijk gezegd voelt het nog steeds niet als werk.”

Waarom ben je over drogen gaan schrijven, er is toch veel online te vinden?

“Ik kon weinig goede informatie vinden over drogen. Er zijn veel Amerikaanse websites beschikbaar. Het vervelende was dat de genoemde droogtijden niet klopten. Dat heeft te maken met de temperatuur – en dus de luchtvochtigheid. De een droogt in een woestijn, de ander als het tien graden vriest. Bij mij ging het daarom niet goed. Ik ben zelf gaan experimenteren; bij gaan houden welk eten hoe lang moet drogen. Vandaar het Handboek. Maar wat doe je ermee? In Amerika is drogen vooral iets voor backpackers die langer onderweg zijn. In België en Nederland gebruiken de meeste mensen het bij de gewone maaltijd. Vandaar dat ik besloten heb een kookboek te gaan schrijven.”


 

“Zelfs brandnetels droog ik 

om soep of brandnetelkroketten van te maken”

 


Helpt je man mee?

“Haha, hij mag helpen inpakken. En hij is proefkonijn voor mijn recepten. Hij vindt het lekker, aardig of niks. Alleen de écht lekkere recepten komen in het boek.”

En als je man het niks vindt?

“Dan geef ik het aan de hond!”

Claudia Kuyken, wecken en drogen, Toekomt.nl

Recept op basis van gedroogd eten

Wat droog je zoal, en wat maak je ervan?

“Van alles! Appelpulp wordt een soort snoepgoed dat fruitleer heet, gazpacho (koude tomatensoep, red.) wordt chips, brood wordt paneermeel, kaas wordt poeder. Ik maak mijn eigen bouillonpoeder met gedroogde selderij, uien, prei, wortelen, bieslook, rozemarijn, tijm, koriander, zout en peper. En zelfs brandnetels droog ik, om soep of brandnetelkroketten van te maken.”


 

“Als mijn man het niks vindt geef ik het aan de hond”

 


Waarin verschillen inmaken en drogen?

“Als je eten inmaakt verlies je vitamines door het koken. Bij drogen heb je dat niet. Het vitamineverlies bij drogen is te vergelijken met ingevroren voedsel. De smaak van gedroogd voedsel is intenser. Daar staat tegenover dat eten uit de weckpot makkelijker is. Je kunt direct uit de weckpot eten. Met gedroogd voedsel moet je bijna altijd nog iets doen.”

Je hobby is je werk geworden. Hoe zie je de toekomst?

“Dit is mijn toekomst. Ik leef mijn droom! Ik had nooit gedacht dat ik thuis zou zijn en boeken zou kunnen schrijven. Wat de iets verdere toekomst betreft zie ik wel hoe gaat. Als ik het idee heb dat niemand me meer iets kan leren begint het te kriebelen. Veel groter moet het bedrijf niet worden; het zou fijn zijn als het behapbaar blijft. De balans is nu prima. Wecken en drogen zijn redelijk seizoensgebonden. In de zomer wordt het meer gedaan dan in de winter. Dat geeft me de rust om in de winter te schrijven. Zolang ik blijf doen wat ik leuk vind en waar ik goed in ben, komt het goed.”


Twee recepten op Toekomt.nl: drogen: recept tomatentapenade // inmaken: chutney


Meer weten over eten drogen of inmaken? Ga naar www.WECKENonline.eu of Claudia’s webshop www.WECKENonline.com