Yvonne Kroonenberg: “Het is leuk een oud gebakkie te zijn”

“Het is leuker om een oud gebakkie te zijn dan jouw leeftijd te hebben. Daar is geen donder aan”. Yvonne Kroonenberg (64) neemt geen blad voor de mond. “We worden massaal ouder. Gezond ouder. Ouderen hebben de macht!”

Yvonne KroonenbergNederland wordt massaal ouder. Is dat geen probleem?

“Ik maak me zorgen over de ouderen die niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen. Door de bezuinigingen is het wachten tot er doden vallen. Langer thuisblijven klinkt mooi, maar mensen worden niet netjes oud. Het begint met kleine slordigheden: iemand wast zich niet meer zo goed, vergeet wel eens wat en ongemerkt is er sprake van verwaarlozing. Maar een bejaarde moet half dood zijn voor er plaats is in een instelling. ”

Je bent dus afhankelijker van je omgeving.

“Ja, en dat is lastig. Natuurlijk kan je dochter boodschappen doen, of de koelkast controleren op bedorven etenswaar. Maar zo’n aftakelproces duurt vaak heel lang. En in de tussentijd zit je omgeving ermee. Vaak zie je ook strijd ontstaan, zeker als je hersenen het af laten weten. Zie je vader of moeder dan nog maar eens onder de douche te krijgen.”

 Vind je jezelf een beetje toekomstbestendig?

“Op mijn zevenenvijftigste ben ik gestopt met columns schrijven. Ik wil niet iemand worden waarvan mensen denken ‘leeft die nog?’. Financieel heb ik alles geregeld. Ik hoef er geen krantenwijkje naast te doen. In beweging blijven vind ik erg belangrijk. Ik sport elke dag en doe aan hardlopen. Ik lees de krant. En ik blijf tussen de mensen. Ik wil niet iemand zijn die zielig verdwijnt.”

 Yvonnes laatste boek heet ‘Wees blij dat je ze nog hebt’. Lees er meer over op haar website.