De vader van een vriend was een sportieve man. Tot hij de magische grens van zeventig bereikte. Mensen zeiden: “Zeventig, dat is oud! Zou je niet eens stoppen met die racefiets?”. En ja hoor, tot afgrijzen van zijn zoon stopte zijn vader met sporten. Ja, dan word je vanzelf oud.
Spierafbraak
Want als je denkt dat stoppen beter is voor je lichaam: dom! Hoe ouder je wordt, hoe sneller je spieren afgebroken worden. Na je vijfenzestigste gaat het nog sneller. ‘Rust roest’ is dus letterlijk waar. Professor Rennie zocht het uit. Om je spiermassa op peil te houden is duursport niet genoeg. Weerstandtraining is de sleutel. Dat kun je doen met gewichten, maar ook met boodschappentassen of verhuisdozen. En, belangrijk: eet goed na je inspanning!
Versleten knieën
Nu was de vader van mijn vriend in goede vorm. Als je twee versleten knieën, rugproblemen of hielspoor hebt wordt bewegen moeilijker. Begrijpelijk. Laat het alleen geen excuus zijn. Bewegen is niet per se een marathon lopen, of een vijfsetter spelen met tennis.
Blijf bezig
Stop je met bewegen omdat je oud wordt, of word je oud omdat je met bewegen stopt? Dat laatste is sowieso waar. En als je stopt met bewegen omdat je jezelf te oud vindt bereik je hetzelfde effect. Blijf dus bezig. Of het nou wandelen is of fitness. Of een eindje fietsen op je racefiets. Als je stopt met bewegen om je lichaam te sparen, bereik je het tegenovergestelde.
Peter (31) studeerde pabo en werkte op een basisschool. Daarna ging hij Tekst en communicatie studeren aan de UvA. Eerst ‘het broekie’, toen ‘die oude vent’: hij heeft het allemaal al gehoord. Hier schrijft hij over het ongrijpbare begrip leeftijd.