Zwartepieten

ZWARTE PIET. Ik schrijf het met hoofdletters, omdat Zwarte Piet en Sinterklaas zo ongeveer de belangrijkste personen zijn in een kinderleven. Nu denk je misschien: ‘weer iemand die gaat zeuren over Zwarte Piet’, maar ik vind dat ik enig recht van spreken heb.

Fantastische bijbaan
Inmiddels heb ik al 20 jaar een bijbaan. Die start jaarlijks medio november en eindigt op 5 december. In de periode daarvoor laat ik mijn baard op spectaculaire wijze groeien. Mijn pak en mijter kunnen weer uit de mottenballen. Samen met zo’n tien Zwarte Pieten plezieren we jong en oud. En onszelf. Ik weet dus waar ik het over heb.

Gelijke CAO
Ondanks dat, of misschien dankzij dat, snap ik geen hout van de discussie. Ik heb de arbeidsvoorwaarden en de CAO erbij gepakt, en moet concluderen dat er geen verschil is tussen Sint en Zwarte Pieten. Behalve de kleur dan. Uit ervaring kan ik zeggen dat de Sint vaak zelfs de ondergeschikte is.

Schunnige liedjes
Het veranderen van de oude, vertrouwde Sinterklaasliedjes is helemaal het toppunt van onnadenkendheid. Stel je voor: ”Sinterklaasje kom maar binnen met je Piet” gaat naadloos over in “De zak van Sinterklaas”. Als je dat zingt komen er waarschijnlijk weer heel andere belangenverenigingen in opstand.

Lekker zo laten
Ik wil voorstellen ons favoriete kinderfeest gewoon zo te laten. Als het even kan met goedkeuring van de NAVO en de VN. Als dit punt van de agenda is kunnen ze zich weer volledig richten op andere – bijna net zulke belangrijke – zaken.


Hans (59) was succesvol ondernemer, maar heeft inmiddels zijn hart gevolgd: hij werd chauffeur.  Zorgtaxichauffeur om precies te zijn. Op Toekomt.nl vertelt hij wat hem bezighoudt.