Verbeter je huis, blijf langer thuis

Het vooruitzicht van een tehuis is voor weinig mensen aanlokkelijk. Het liefst blijf je zo lang mogelijk in je eigen stek. Dat wordt noodzaak nu veel tehuizen sluiten. Nu gaat het nog goed met je, toch is de kans groot dat je in de toekomst zorg nodig hebt. Heb je al nagedacht over hoe je woont? Kun je in je eigen huis blijven wonen? Verbeter je huis, blijf langer thuis!

Huis klaar voor de toekomst. Verbeter je huis, blijf langer thuis wonen. toekomt.nlGoede basis

Nadenken over een tijd dat het minder zal gaan is niet iets wat je graag doet. Slim is het wel: als je ineens niet meer kan wordt het een stuk lastiger. Voordat je begint, moet je je afvragen of je huis √ľberhaupt wel geschikt is. De basis van je huis moet in orde zijn. ¬†Sommige zaken zijn lastig te vervangen of verbeteren. Hoe staat het met de wand langs je trap? Is die sterk genoeg om een extra leuning te dragen? Bestaat je douchewand uit een gipsplaat, of een stevige muur? Dat is belangrijk, mocht het nodig zijn een douchezitje te plaatsen. En hoe zit het met je toilet? Vaak bevindt die zich in een kleine ruimte. Dat kan lastig worden. Als het toilet zich naast de badkamer bevindt kun je de badkamer groter maken door de tussenwand weg te breken.

Opstapjes en ruimte

Loop eens door je huis. Waar zijn de trappen, drempels en opstapjes? Heb je een inloopdouche? En kun je je overal goed draaien? Stel je nu voor dat je een hulpmiddel als rollator of zelfs rolstoel moet gebruiken. Kan dat? Het verwijderen van drempels is een goed idee. Ter vervanging kun je tochtstrips aan je deur bevestigen. Het kan zelfs een goed idee zijn je deurposten te verbreden. Vergeet ook de entree van je huis niet. Kun je op een eenvoudige manier binnenkomen, ook met eventuele hulpmiddelen? Slaap je op een verdieping? Kijk of je beneden ruimte hebt om een slaapkamer in te richten. Die kan als logeerkamer dienen zolang je nog trappen kunt lopen. Tot slot: zorg dat je alvast voldoende extra bergruimte hebt voor het geval je gelijkvloers gaat wonen.

Wentworth Woodhouse,Huis klaar voor de toekomst, Huis klaar voor de toekomst. Verbeter je huis, blijf langer thuis wonen. toekomt.nl

Wentworth Woodhouse

Elektriciteit

Stopcontacten bevinden zich vaak laag in de wand. Door ze op een meter hoogte te monteren kun je ze ook later makkelijk gebruiken. Handig, zeker gezien elektrische apparaten in de toekomst nog belangrijker zullen worden. Het is ook goed om naar domotica te kijken. Iedereen kent de lampen die automatisch aanspringen als je in het zicht loopt. Maar er is veel meer. Je kunt met je tablet het licht, de verwarming en je stereo bedienen. Ook kun je denken aan het installeren van een automatisch alarm- of hulpsysteem, het voorprogrammeren van koffiezetapparaten en ovens, en sensoren plaatsen in je kranen en toiletten. Je boodschappen bestellen en laten bezorgen via een app is ook een voorbeeld van domotica.

Handige huizen

In de categorie ‚Äėruimte genoeg‚Äô mag het Engelse Wentworth Woodhouse niet ongenoemd blijven. Dit is met 23.000 vierkante meter het grootste huis in Engeland. Verbouwen wordt wel een klus: voor zeven miljoen pond is het voor jou, maar je hebt minimaal 42 miljoen extra nodig het pand te verbouwen. Nee, dan dit appartement in Parijs. Alles wat je nodig hebt op 8 vierkante meter. Knap staaltje inrichten!


Foto bad: Eelke Dekker; foto Wentsworth Woodhouse: Gary Bonsall. CC 2.0